2015. február 6., péntek

Sokáig semmi... aztán végre TÉL!

Ez idei tél kiábrándító volt! Se só, se fagy. Nem mentek az etetők, a nagyvadak eltűnve, sár, szürkeség... ez nem az amire a fotós szíve vár. Mint a kisgyerek a cukrászda kirakatában, úgy álltam minden nap az ablakban, de a hó csak nem akart megérkezni. Kinézegettem az énekes lesembe, új projekteket tervezgettem, tesztfotózgattam, de igazán eredmény nélkül. Talán ez az egy tetsző kép készült:


Aztán eljött a nap amikor havazásra ébredtem! Ezaz.. Melóban a raggeli körjáraton így nézett ki az erdő, a szívem hevesebben dobogott!


Délre már semmi nem maradt a hóból... :( +6, +8 fokok... elkeserítő.

Ellátogattam a Mátra lábához is. Gyakorlatilag eredmény nélkül tértem haza... Egy utolsó fényeknél csipegető suta adja vissza talán a szomorkás hangulatot...


Maradt a műhelymunka. Vércseodut gyártottam, fotókidolgozásomon csiszolgattam. S. barátomnak éppen kifejtettem, hogy kicsit elkedvetlenedtem, kellene valami impulzus.

Aztán eljött a reggel amikor elkezdett havazni, és végre a hőmérő higanyszála is 0 fok alatt volt. Kapva az alkalmon gyors fotózások hadát terveztem. Családtól is kisírtam egy kis türelmet, "Egész télen erre vártam!" felkiáltással! :) Egy gyors délutáni szinte eredménytelen nagyvadas kanyar után eldöntöttem adok egy esélyt a "sas"lesnek. Lemondtam már a sasokról, de hátha... Első egész napos fotózás volt a terv, eszerint szervezkedtem.

2015.02.05 sasles, egész nap

Reggel 5-kor kelek, kinézek  az ablakon.. köd! Húha... na mindegy, ha már szabit vettem ki tartom magam a tervhez. Ahogy haladok a terület felé, a köd megszűnik és -10 fokig süllyed a hőmérséklet, 5 centi hó borítja  a tájat. Na végre, ez már valami. Nagy reményeim vannak, hátha beesik egy sas, vagy egy róka, vagy egy ölyvbunyó...
Sötétben tereprendezés, leszúrok egy gallyat az énekeseknek 4-5 méterre hátha jön valami, ha mégse lenne ragadozó, bevackolás után (thermo ruhák, leszsák, kabátok, thermo lesbakancs) elkezdem kipakolni a felszerelést. Ahogy kinézek, egy ölyv ül az 5 perce leszúrt gallyon...:) Jó kezdet!
Ahogy jön fel a nap, gyönyörű a táj. Szikrázik a fény a havon. A szarkák jönnek, mennek, amikor egy róka tűnik fel a távolban, de nem tart felém, elkocog. De jó lett volna ha bejön. Ahogy ezt végiggondolom megint róka tűnik fel. Őkelme viszont már szépen kanyarogva de egyre biztosabban felém közelít. Szél jó, kaja a les előtt, csak jöjjön.. jöjjön... és jön! :)






Kihúzza magát szétnézni.. minden tökéletes.. a táv, a táj, a fények és TÉL van!

Exif adatok: iso500, f/5,6; 400mm; 1/800s; állvány


Meghallhatta a zár hangját, mert sunyin körbesétál...






Majd egy szarka kíséretében távozik... Nem baj, ez az élmény amire vártam. Adrenalin a tetőfokon, amikor az LCD-n visszanézem. Megvan a havas téli róka szép fényekben!

Ezután olyan mozgás következett amire nem számítottam, 13 alkalommal mozgott róka előttem, volt hogy egyszerre három is! Egerésztek, koslattak. Egyszerre a 2 rókát nem tudtam egy képre csalni... hiába sík terület, mivel a földszintről fotózok, a kis hajlatokban is teljesen eltűnik mindíg valamelyik. :)










Magasan a rókák vitték el a napot, de azért mozgott más is: szarkák, dolmányosok, 1 ölyv uralja a területet, ő ötször volt lent enni, gatyásölyveket láttam messzebb egerészni és 2 holló is meglátogatott. Nem minden fajról készült értékelhető vagy érdekesebb fotó, inkább röpképezni próbáltam.
















A havon minden jobban mutat! Na kérem, hát ez az a nagybetűs TÉL, amit vártam! Reméljük lesz még pár szép nap ebből az időből! Feltöltött ez a nap, úgyhogy irány a következő kaland! :)

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a havas róka fotóid, az ilyen élmények felejthetetlenek. Gratulálok! (és irigykedem). :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Megérte kimennem! Remélem nem csak egyszer volt Budán...! :)

    VálaszTörlés