2017. március 5., vasárnap

Megérkezett a tavasz

Ahogy a naptár februárról márciusra billent át, körülbelül ilyen sebességgel érkezett meg a tavasz is és olvasztotta el az utolsó hó kupacokat is a hűvösebb hegy oldalakból. Egyik héten még 10 centi hóban cserkeltünk, ma pedig rövid ujjú pólóban, 18 fokban rendezgetem a süvöltős lesem.

Újra élesztettem az itatót, és ahogy várható volt, a süvöltők vissza is tértek a friss vízre. Minden beülésemnél megjelennek, de nem akarnak jó helyre ülni, úgy hogy rendezgetem még a terepet, megpróbálok túljárni az eszükön. Pár kocka az inni érkezőkről:







Vannak más látogatói is a lesemnek, a figyelmem most feléjük fordul. Ők pedig a fácánok:




Ők azok.. a kakasok.. hárman vannak, és néha a tyúkok is velük vannak. Róluk szeretnék majd pár dürögő pillanatot elcsípni, de bajba vagyok. Túl nagyok a 400as objektívnek az erdőbe, úgyhogy még egyenlőre folyik a rendezkedés. :) Találkozok a lesnél lévő bakocskával is, napról napra nő a kis barkás gomb a fején:



Ahogy elkezdődött a március a nemzeti park oldalán látok egy posztot hogy felébredtek a szalamandrák. Évek óta a karszton fotózok, ott volt a kerületem, de még soha nem jutott eszembe lefényképezni ezeket az érdekes sárkányokat idéző kis lényeket. Gondoltam itt az alkalom, és el is indultam, megnézni őket, de sikerrel nem jártam, sajnos szarvas hibát követtem el, aminek aksihoz és töltőhöz van köze... :) Szombaton fent volt dolgom, így úgy döntöttem adok magamnak még egy esélyt, így hamarabb indultam, hogy legyen rájuk 1-2 órám. Útközben bakot látok legelni egy réten, megállok egy pillanatra, ennyit megér bár még nem jött fel a nap... ahogy a közelükbe érek hárman lesznek...




Ahogy felérek a hegyek közé, elég hűvös a levegő, fagypont közelében van... keresgélek egy órát a friss levegőn, de nem találok szalamandrát... a fene... nem akarnak közreműködni, már hazafelé venném az utam amikor megpillantom a patakban mászó kétéltűt. Meg van mentve a reggel! Szóval pár kocka az "aggteleki sárkányról".






Ha a +20 fokok nem győznének meg valakit, a szalamandrák megjelenésében bízhatunk, hogy megérkezett a TAVASZ.

2 megjegyzés:

  1. nem vagyok egy a felvevő piac igényeit kiszolgáló fotós de egyszer egy ilyen szalamandrát én is szétfotóznék közgyűrűvel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sz 1,8/50-el probálkoztam, bár nem az én világom :)

      Törlés