2017. július 31., hétfő

Üzekedés előtt

Változatos nyarunk van, egyik héten kánikula, csak a port nyeljük a 40 fokban. Mozdulni semmi nem akar, vadat se látni. Máskor eső, aztán másnap is, aztán minden nap egész héten. Igazából uborka szezon, nem sok mindent lehet ilyenkor lencse végre kapni. A fotózható fények pár perc alatt elillannak és a nap szénné éget mindent... nyilván aki a természet megszállottja az ilyenkor sem tud otthon ülni... én is tekergek, hátha valami érdekes témába akadok. Hol az aratók után szedegető gólyáknál állok meg, hol a bogáncsot csipegető éneked hadnál. Őzekkel is találkozok olykor, és a munka helyen is belebotlok a reggeli pihenőjükre siető disznókba. Ezekből a ténfergésekből mutatok pár képet...Meglátogattam egyszer a szalakótákat is, ne maradjon ki a nyárból. S egy kicsit alakította  lesen, nekem túl közel került a téma, így próbáltam portrézni és panorámákkal megoldani a helyzetet.

Július is a végére ér, és eljön a vörös csuhások ideje. Kinézek puhatolózni a torz bak helyére egyik délután... korán van még, de egy strófát elfújok... kinéz a legény, szóval még megvan! Nem jön el, de megmutatta magát, ennyi elég egyenlőre, tudom hol keressem.


Elérkezik július utolsó hétvégéje, ilyenkor már azért szerelembe esnek a bakok és egész nap a suták után járkálnak. Erre az időpontra időzítettem a fácán telepen töltendő hétvégét, hogy a munka mellett tudjak fotózni is pár sípra ugró bakot. Magammal viszem Bálintot is egy kis nomádkodásra. Fülledt meleg, első este egy zivatarral...sajnos a mozgás nagyon gyenge egy kör bálás rétre kihívok egy kölyök bakot, de ő se jön végig. Őzet se látni amíg a nap le nem megy. Nem baj, felderítettem a terepet.

Hazafelé belebotlok egy párosba, de nem... nem suta bakkal, hanem két testvér bak legelészik együtt. Érdekes kép készül a tanyával a háttérben.


Hajnalban visszatérünk, a kinézett rét felé tartva már több helyen látunk őzeket, de egy sután kívül semmi nem mozdul a sípra. A kinézett rétre érve magányos harcos ballag a közepén. Gyorsan elhelyezkedünk és már hívom is... kihúzza magát és már érkezik is...Sajnos kiszúrt valamit és meglép, pedig mutatós bak volt. Kiszúrok egy másik bakot a rét melletti tarlón. Egyedül keresgél, ideális fotó alany. Rámegyünk amíg tudunk aztán hívok...jön..fut...majd körbejár, és távozik.
Megnézünk még pár tarlót, az egyiken beugrik egy suta, hozza a bakot is, de nem jó irányból érkeznek, úgyhogy értelmes kép nélkül mennek is.

Este újra elindulunk, de 20:30 előtt nem látunk őzet, utána pedig a gyenge fényekben is csak legelésznek, nem ugranak be.

Reggel újra rét, de semmi, nem akar menni a dolog. Több magányos bakra ráhívok, de semmi reakció, ennek ellenére látunk 1-2 párost. Tölgy telepítésbe gyerek bak csipeget, őt se érdekli a suta hang.Egyik tarlón egy napraforgóval kardozott bakocska eszeget, nem hívom, de legalább egy pár kockára bambul ránk.


Következő tábla egy álló búza napraforgó háttérrel, megállunk hívni egyet. Ahogy gázolunk be a gabonába fekvő bakot veszek észre. Lebújunk és megszólítom... ki is emelkedik, majd körbeugrál rajtunk..Mikor nem mozdul őz a civakodó, vadászó barna rétihéják szórakoztatnak.Nem volt nagy eresztés, de ez még csak az eleje volt. Holnap reggel augusztus, a java most következik! Remélem készül el az elképzelt fotókból!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése