2015. február 16., hétfő

Levezetés

A rókás kaland feldobott. Gondoltam gyorsan ráismételek, hátha valami akció is összejönne, vagy a lestől várt hármosból (sas, róka, ölyvbunyó) még valami.

2015.02.11 Sasles, egész nap

A forgatókönyv hasonló az előzőhöz. Hó borítja még a tájat, de már közel sem olyan a hangulata mint 6 napja. Olvad a hó, előbukkan a fű. Igaz reggel még minuszban indulok, de napközben +5 fokot is mutat a hőmérő. Ködben indul a nap. Ölyvek érkeznek, először jön be kettő, eddig mindíg egyesével voltak. Elkeserítő a köd.


10 óra magasságában felszáll a köd, mostmár legalább látok. Szokásos madármozgás hollók, ölyvek, dolmányosok, szarkák mozognak. Röpképezek kicsit.








Feltűnően mozgékonyak az ölyvek. Többször lejönnek csipegetni, tollászkodni.


És akkor egyszercsak megtörténik az ami eddig még nem volt előttem...

Keresőben figyelem a beszállón az ölyvet, látom valami készül:



Meg is érkezik a rivális, leütve ölyvemet a beszállóról. Sajnos álló képre voltam beállva, úgyhogy lemaradok az ütés jelenetéről. A fene...
Elmennek, de látom lesz még valami. Visszaül az ölyvem, de már érkezik is az újabb támadás... és harc!






Sajna a háttérben bezavar a beszálló, ejj de kár... az első ölyvbunyóm, azért örülök neki.

Később is kergetőztek, de box már nem volt.




Jött még be enni ölyv, ami aztán annyira törölgette a csőrét a beszállón, hogy majdnem leesett! :)



Egész nap körülöttem röpködtek a gatyásölyvek. Nagyon örültem volna ha beszállnak, de nem tették meg ezt a szivességet.




Rókát egyszer láttam a nap folyamán, azt is a látóhatáron... hát ilyen a popszakma, egyszer fent, egyszer lent... Ja és készült egy sasfotó, úgyhogy ezentúl jogos a sasles jelző. Igaz kicsit messze volt, de sas :) Öreg parlagi... Ő az.. az a pötty a fán! :D



2015.02.14 Sasles, reggel

Hétvégén nem igazán tudtam merre induljak, tudtam a hó elolvadt, de jobbat nem tudtam kitalálni, megint megnéztem a ragadozós lest. Gondoltam 10-ig beülök. Gyér volt a mozgás. -5 fokban indultam. Egy róka közeledett még napfelkelte előtt, de kicsit mellém jött, féltem, hogy szagot kap, így elkezdtem exponálni, de meghallotta...




Az előző alkalomról kintmaradt pár marék énekesnek kitett magra szarka szállt, gondoltam egy portréra jó lesz. Közelpont határán készült a kép a 400mm-en.


Majd érkezik a holló pár, aztán mégegy, aztán mégegy... egész holló had érkezett. Bizalmatlanok, körbeülnek, a nap éppen felkúszik az égre...


Aztán egyszercsak vezényszóra távozik a társaság... nem tudom mi lehet.

Később egy pár visszajön és besétál egészen a dögig... Ők adják a lesezés utolsó képeit.





Néha beröppen 1-1 szarka a képbe:


10 óra, kimászok... az ölyveket elzavarom, már fölöttem ültek... mindegy már, vége a szezonnak.. kb +10 fok, lassan itt vannak a szalonkák. Őzek ácsingóznak a kellemes napsütésben.



Összegezve 3 jó nap volt a lesben, amivel elégedett volnam. Kb ez a 1,5 hét tél volt, nem számítok már hidegre, hóra... A rókás sorozat nagyon jó volt, a sas nem jött össze, és az ölyvbunyóban is elértem egy fél sikert! :) Megérte megcsinálni a lest!


2 megjegyzés:

  1. szia Gábor!
    szerintem rock'n'roll! Teljesen jó, a szalonkás résznél kicsit megremegtem, óh azok a csodálatos parti madarak! :-)
    üdv: Szabó

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Az erdeire gondoltam, de a partiak is menők! :D Üdv: Lesi

    VálaszTörlés