2015. július 8., szerda

Egy sirály les!

Ahogy jeleztem saját vizekre eveztem. Kb egy éve tópartra költöztem, de sajnos a környékemen lévő bányatavakon nem igazán találtam fotózásra alkalmas helyet, úgyhogy nem is nagyon foglalkoztam a dologgal. Az élet úgy hozta azonban, hogy mégiscsak szét kellett néznem a ház körül.
A tavalyi vizes helyem 40 km távolságra volt, egy jó autókázás oda vissza, és ráadásul, ahogy már írtam, idén porzik a szárazságtól. Egyik délután munkából hazafelé bambulva feltűnt, hogy elég sok sirály üldögél a part egy szakaszán. Gondoltam egyet és visszamentem kicsit távcsövezni, szétnézni. A parton sok dankasirály és csérek üldögéltek röpködtek, jónak tűnt a hely. Megközelíteni pár perc alatt meg lehet, igaz mellcsizmában. Na ez külön szimpatikus volt, gondoltam legalább nemnagyon háborgatják a területet, a fövenyen sem láttam lábnyomokat. Egy kis bejárás után ezt a helyet néztem ki:


A kis fekvő lest úgy helyezem el a nádba, hogy a kiálló tuskó legyen velem szemben kb 8 méterre. Mivel nem szeretek sokáig variálni egy ötlettel, másnap egy fél óra alatt össze is raktam a lest. Nem szép, nem kényelmes, de a célnak megfelel! Íme:

Mikor pár barátomnak meséltem a dologról furcsán néztek rám, "Sirályra lest?!", igen "Azzal főzök ami van!".

2015.07.02 délután, sirályles teszt

Harmadnap jöhetett a teszt, befeküdtem az esti fényekben egy órácskára. Kényelmesen pár perc alatt a lesben voltam, de jó! :) Még nem jöttem rá, hogy menjek be, így a madarak megléptek a les elöl, aztán lassan visszaszállingóztak.

Barázda érkezik, felugrik a tuskóra:


Aztán jönnek a dankák:

Kis lile is bóklászik előttem, alakul!


Küszvágó csér vadászik:


És a végén jött a meglepi, még nem is láttam élőben, a gólyatöcs!

Jó kezdésnek tűnik, nem is olyan hülyeség sirályra lesezni! :)

Pár nap múlva megismételtem az akciót a kánikulában.

2015.07.07 délután, sirályles

6 óra körül megyek ki, 38 fokot mutat az autó hőmérője. Felveszek egy hosszúujjú inget álcaként és  a mellcsizmát. Már az öltözködéskor megizzadok! Becsúszok, a madarak nem vesznek észre, tele a les előtt a föveny:


Elhelyezkedek és lassan főni kezdek a fekete fólia alatt, de azért amikor látok az izzadságcseppektől exponálok is néha!

Először billegető cankók szedegetnek:A dankák folyamatosan nyomják a műsort a csérekkel együtt, alakulnak a fények:


Szedegetnek, tollászkodnak, néha egy-egy felül a tuskóra is:


Számomra ismeretlen faj a kormos szerkő, sajnos nem jön közelebb, csak dokumentálom. Legközelebb megcsípem!Barázda billegetők játszanak előttem, hátra kell csúsznom a lesben, mert közelponton belül vannak:A végére megint jön egy meglepi (bár mikor bemásztam, mintha láttam volna, de aztán lebeszéltem magam)! Kis kócsag érkezik és pecázni kezd:


A végén egy fürdőző csérrel szórakozok még:
Jók még a fények, amikor kimászok. 8 óra, egyszerűen megfőttem,nem bírok tovább feküdni.

Mutatok egy telefonos videot, csak a hangulat miatt:

https://youtu.be/LQMpM1_9dLY

 Az autónál csobogva folyik az izzadság a mellcsizmából! Nem volt egyszerű menet, de megérte! Jó lesz az új játszótér! :D

2 megjegyzés:

  1. Jó lesz ez! De mintha azok a réti cankók inkább billegető cankók lennének. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, köszi! Közben már javítottam is! Észlelték mások is! :)

      Törlés