2015. október 13., kedd

Esős napok

Az utolsó bőgéssel töltött estém után körülbelül két nap alatt vége lett a szarvasok nászának, mintha elvágták volna. Jöhetett egy kis pihi, de a szemem sarkából már az októbert néztem a naptárban, ugyanis ezévi terveim között szerepel egy szép környezetben, jó fényekben barcogó nagy vitorlás dámbika lefényképezése! :) A helyszín a tavalyi próbálkozásaim színtere Tiszadob. Az állomány jó, az egyedsűrűség is, és ez a legközelebbi hely amit ismerek, és ami a legfontosabb: vadon él a dám, nem kertben! Az engedély megszerzése után, gondoltam kihasználom a vadászat előtti napokat, és gyorsan megbeszéltem egy reggeli cserkelést múlthétre.Sötétben indulás, sötétben érkezés. Kint vagyunk a területen, de nem akar világosodni... be van borulva. Megyünk egy kört, egy bika barcog, de még most kezdik. Több helyen látunk tarvadcsapatokat és pár bikát is, de fotózni esélytelen az erdőben. Rámegyünk a barcogó bikára is, de róla se készül kép. Végülis expo nélkül indulok haza, és megállapítom, hogy korai volt még. Tegnap újra hívom a vadőrt, de semmi jó híre nincs. Ott is esett napok óta, minden agyig sáros, és barcogást se hallani. Le is teszem a telefont, hogy ne eröltessük, de pár perc múlva visszahívom. A héten nem lesz máskor időm, meg időt is rosszat jósolnak, úgyhogy próbáljuk meg... beleegyezik.

2015.10.13 hajnal, cserkelés

Ismét sötétben megérkezem, nyílik az ajtó, mosolyogva száll be a terület gazdája és már indulunk is a területre. A terepjáró jobbra balra táncol a felázott földúton, de nem akar világosodni. Párás, ködös borult idő van. Nem igazán jött be a reggeli napsütéses jóslat... Gímekről, dámokról beszélgetünk, majd megállapítjuk a legnehezebben bírálható vad a gím (neki) és a dám (nekem) :) Ahogy gurulunk agancspár üti meg a szemem egy napraforgó tarlón. Jó bika ácsingózik, koros, szép lapátokkal, és egy extra hosszú farkasággal. Próbálom a ködös tájba illeszteni, miközben megtámasztom az obit a visszapillantó és az ajtó közé. A záridő 1/4s...le se merem írni!Ahogy le van húzva az ablak, hallom egy bika barcog... na csak lesz valami. A bika elballag, és mi is megyünk tovább a célunk felé, ami egy nagyobb erdőtömb.
Megérkezünk, kicuccolunk, de már egy barcintást se hallani. Hamar abbahagyják, egyenlőre csak éjszaka zeng az erdő. Elindulunk egy nyiltabb részre, ahol egy palánk is fel van állítva. Egy kis bika és egy tehén mászkál előttünk, de sűrűben vannak és fény sincs. Tovább indulunk, amikor látom, hogy a szálasban egy tehén és egy csapos bika keresztezné utunkat. Gyorsan előre csúszok, majd várom hogy kilépjenek. A tehén óvatoskodik is... a gépem állványon, tükör felcsapva, távkioldó benyomva...Megvan pár kocka, a záridő 1/8s... úgylátszik ez ilyen sport:) Várom a bikát, de nem akar kilépni. A tehén is visszafordul, próbálok helyezkedni... végülis egy kockára sikerül a spíszert is elcsípni.. (1/8s)


Cserkelünk tovább az erdei úton. Most segít a nedves talaj osonni, csak a rengeteg lehullott makk nehezíti meg a lopakodást. Bika legel előttem az úton, de mire odaérek besétál a szálasba. Megpróbálok egy feltáróúton elémenni, de elvesztem szem elől. Egy kisebb rét mellett vezet az út, megállunk egy pillanatra. Borjú lép ki a túlsó végén a platznak legelni, de egyedül van. Úgy döntünk nem pazaroljuk rá az időt, inkább megpróbálunk bikát találni, így tovább sétálunk. Kerszetbe nyiladékon 3 tarvad legel, de kiszúrnak mire tisztán látnánk őket...nem egyszerű ez így! Bemegyünk az erdőbe, hogy azon át visszakanyarodunk a kocsihoz, amikor dámokat látunk előttünk a szálasba. Fotózhatatlan a terep, de próbáljuk meg... Ahogy közeledünk, látjuk, hogy a legutóbbi alkalommal megnézett barcogó bika van előttünk a tarvadakkal. Hába bújkálok a fák között, nem mutatja magát tisztán, ezért elkezdünk oldalazni, hátha sorirányba meg tudom látni. Amikor előbukkan a bika, már ő is figyel... kicsúszok a sorközbe, enged 4 expót mielőbb továbbsétál.1/20s záridő iso500-on! Micsoda vakító fények! :) Ennyit lehetett kihozni a dologból, a semmitől jobb! :) Visszafelé még látunk pár dámot, de fotótávon kívül. Nem baj, majd legközelebb! Remélem lesz még! Köszönöm a lehetőséget, és várom a folytatást! Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése