2016. december 30., péntek

Az új les

Egy új lessel új projektet indítottam, ahogy erről az előzó posztban már beszámoltam. Van kint víz, háj, vegyes magvak, minden ami szem-csőrnek ingere, már csak a vendégek hiányoznak és én!
1-1 órás beülésekkel próbálkoztam kisebb nagyobb sikerekkel. Úgy veszem észre a madarak kezdik felfedezni a játszóteret és már célirányosan jönnek enni, inni. Mindíg jó móka egy új hely! Izgatottan várom, milyen fajok látogatnak meg, amikkel még nem hozott össze a szerencse. Sok olyan madár van, ami egyáltalán nem ritka, de hozzám még nem néztek be. Közéjük tartozott a süvöltő is, ami a fő célpontja a lesnek, de mondhatnám a meggyvágót, zöld küllőt, tengelicet, erdei pintyet, zöldikét. Két éve nem üzemeltettem énekes etetőt, és az előző szintén erdő mellett, de egy bokros részen épült lesemnél a fajok száma elég csekély volt. Valahogy az erdei fajok nem merészkedtek ki az etetőig. Úgy veszem észre hogy a víz ís sok fajjal ajándékoz meg, amiket etetéssel nem lehetett megmozgatni. Első beüléseim pár képe:

Ahogy írtam már a teszt alkalmával lenézett pár süvi, de aztán nem futottam össze velük. Hamar alap fajok lettek a cinegék, szajkó, csuszka. Újdonság nekem a léprigó, ami nagyon óvatosnak bizonyul, minden kis neszre elrepül (üveg alatt fotózok). Közép fakopáncsot, nagy fakopáncsot is látok rendszeresen, valamint pár fácánkakas is ólálkodik a les körül, de még nem jöttek ki nyíltabb részre.

Mai napon beültem egy pár órára a -9 fokban. Amikor megérkeztem a fácánok már elkotortak, de a süvik a közelben pittyegtek. Forróvíz az itatóba, megigazítottam a beszállókat és indulhat is a móka. Szürkén indult a reggel, az alap fajok jelentkeztek először. Belibbent a léprigó is, inni szeretett volna, de egy expót se engedett. Kb 10 óráig árnyékos az itató, csak a hátteret festi meg a napfény, igazából amikor a les helyét kinéztem hetekig nem láttam a napot, úgyhogy ezt nem jól lőttem be. :) Első "új" látogatóm a vörösbegy. Sajnos nem jó helyen iszik, de dokumentálom. Ő egyébként az előző lesemet is látogatta.


Ezután szintén új faj jelenik meg. Őt szintén fotóztam már, de értékelhető kép nemnagyon sikerült: erdei pinty.


A szajkók, cinegék folyamatosan bohóckodnak.
Egy újabb olyan madár érkezik, amit ugyan már fotóztam, de lesből még soha, ő a fekete rigó:


A nagy fakopi is tiszteletét teszi. A beszállón kalapál, de a távokat még nem teljesen jól lőttem be, mivel a süvin kívül nem tudtam mire számítsak. Láttam már a lesből, de most exponáltam először.Ahogy szórakozok az alap fajokkal egyszer meggyvágókat veszek észre a háttérbe, volt már lent, de túl közel volt az itató, ezután húztam hátrébb a lest. Lássuk most jó-e a táv?!


Jó! Ő is egy vágyott fotótémám volt eddig, az előző lesemhez nem sikerült becsalnom, a víz őt is meghozta lencsém elé. Ahogy nyomom az expókat egyszercsak piros folt villan...


...és megérkezik a főszereplő a süvi! Rögtön vagy 5db landol, és meggyvágóból is 3 iszik, amikor nem sül a gép... mi lehet?!!! Card full... nem hiszem el! Gyors keresgélés, új kártya be, de ezen se sok hely van pfff... mire lesz hely, lemerül az akksim... hát ezt nem hiszem el. Mire feláll a rendszer a sokadalom véget ér... pár kocka akadt, de ez még nem az igazi.Erősek már a fények, úgyhogy indulok haza. Benne van a jó kép a helybe, de még mindíg állítgatom a környezetet, távokat. Egy egerész ölyv is bejár a hájra. Mikor ott vagyok pár méterre jön le, de gyanítom, ha nem vagyok ott, járt lent többször, mert a harkályos beszállót kismadár nem dönti fel :)

Az alábbi fajok jöttek eddig, amiket dokumentáltam:

1. szén cinege
2. kék cinege
3. csuszka
4. szajkó
5. feketerigó
6. léprigó (új faj nekem)
7. közép fakopáncs
8. süvöltő
9. erdei pinty
10. vörösbegy
11. meggyvágó (új faj nekem)
12. fácán
13. egerész ölyv
14. nagy fakopáncs

Pár madárnak van még meghívója! :)

Mutatok két telefonos werket a lesből:
Ezzel zárom az évet. Remélem tetszettek a fotók és jól szórakoztál a blog olvasásakor kedves olvasó!! Boldog új évet kívánok! Jövőre jelentkezem! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése