2017. január 6., péntek

Az okos tavalyi kosok

Szilveszter napján az évek óta hagyományos délelőtti séta elmaradt, így a kosok földje felé vettem az irányt, és vendéglátó barátom kíséretében próbáltam meg lencse végre kapni a rafinált birkákat. -10 fok körül mutatott a hőmérő, de szerencsére a szél is fújt! Mikor kiszálltunk a sötétben a terepjáróból épeszű ember nem nagyon indult volna el a metsző szélben... mi elindultunk a kinézett leshely felé. Bevackoltuk magunkat és vártuk a napfelkeltét. Még javában a kékórában voltunk, mikor a tetőn fekete folt jelenik meg. Távcső nélkül és a muflon nélküli erdőkhöz szokott szememmel disznónak vélem, de az optika megmutatja hogy kos jelent meg a látótérben.


Társa is követi a legényt, de még van idő a napfelkeltéig. Sajnos az 1/15s záridő és az iso1600 látszik a képeket. Lassan érkeznek a kosok szerencsére, így van idő alakulni a fényeknek.


Mikor tisztább foltba ér valamelyik, akkor exponálok. Egyszercsak jobbra eltűnnek a szemünk elő. Percekig nem mozdul semmi, már el is könyveltem, hogy továbbálltak, amikor újra felbukkannak, immár sokkal közelebb.


Feszülten figyelnek minket, mi meg az óránkat, hogy jöjjön már az a hajnali ragyogás, de még van pár perc...Nem tudom meddig figyeltük így egymást mozdulatlanul, de a kezem kesztyűben is ráfagyott az expó gomba. Ahogy tudtam mentem lefelé az isoval, de 1/30s záridőnél többet nem tudtam elérni, ami valljuk be elég kevés így hogy a gépet a lesdeszkának szorítva tartom. Egyszercsak megunták a nézelődést, sarkonfordultak és visszamentek a sűrűbe... kb 5 perccel később koslató rókák vonultak el előttünk...


Hejj ezek a hajnali fények... 5 percen múlott... ezután a ragyogó reggeli fények simogatják a fagyos domboldalt, ahol percekkel előtte a kosokkal a fénytelenségtől szenvedtem...Miután reményeink elszálltak átkukkantottunk egy másik domboldalba, ahova eredetileg menni akartunk, de mivel napok óta nem mozdultak ott a muflonok, így letettünk róla...


Még láttuk a hegybe visszaváltó vegyes nyájat... Jó kis reggel volt, remélem idén sikerül egy havas napfényes kost elcsípni! Ideje lenne már! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése