2015. augusztus 10., hétfő

Éjjel nappal Tiszakarád

Tiszakarádon folytatódik az őzek hajkurászása. Fülledt 38 fokos melegben érkezek a területre. Reménykedem, bár tudom ilyen melegben nem szivesen állnak fel a bakok, legyen szó akármilyen kikapós sutáról. Ahogy a kiszemelt hely felé autózok, bakot veszek észre a tarlón, gyorsan kocsiból ki, és egy alkalmas helyre becsúszva ráhívok. Koros legény, szépen elindul a sípra, azonban egy idő után bevált a napraforgóba. Hívom folyamatosan, de nem akar megérkezni. Mikor úgy döntök, hogy meggondolta magát, és felállok, nagy riasztások közepette pattan ki mellőlem. Na bakker, csak jött az öreg legény... Egy eredménytelen hívás után megérkezem a kiszemelt legelő sarkára. Leteszem az utót és a nyílt legelőt szegélyező füves, gyalogakácos garádsávba helyezkedem el. Belátom az egész területet, kivéve a kocsi felöli sarkát, de a szél is arra fúj, a kocsit is otthagytam, nem gond... gondoltam én... mert ahogy elkezdem a hívást, a lehető legrosszabb irányból trappolás, és a kocsi mellett elszaladt fiatal bak már meg is érkezett az akác másik oldalára kb 10 méterre. Nem merek mozdulni, nem hívok, várom hogy elinduljon valamerre. Meg is teszi, és ahogy lessan kiér a takarásból ráfordulok a géppel, és alkalmas helyen ráhívva megállítom. Éppen hogy belefért a kockába:


Két expó után gyanús lesz neki a dolog és továbbáll, a kukorica széléből fordul még vissza, nem akar hinni a szemének.



A kaszáló tulsó sarkán is csipeget egy bak a garád szélén, de nem érdekli a síp. Amikor belép, elindulok felé. Ahogy közeledek a helyhez ahol láttam, kiperdül egy bak a lábam alól, és futás a kukoricába. Gondoltam rácsippantok, hátha megáll visszanézni, Nem tette meg, viszont a hívásra kibukkant előttem egy másik bak. Ezek szerint nem az imént látott ugrott el! Gyorsan elhelyezkedem a fűben, majd hívom. Szépen besétál, fáradtnak tűnik, nem túl lelkes, de azért közeledik:





Hívásoknál szépen beáll, figyel:




Előttem egy hajlat húzódik keresztben, abba sétál le. Át már nem jön rajta, de ígyis vágatlanok a képek, csak portréra jöhetett volna közelebb.





Szerencsére mindez a legszebb fényekben történt. Ahogy elballag tovább állok. Látok még bakokat, hívok is, de hol egy motoros porzik el mellettem, hol rossz irányból, vagy rossz környezetben érkeznek. Kergetőző párost csak szürkületben látok, a meleg miatt szerintem éjszaka zajlik a nász.

Hajnal ismét a területen ér. Ugyanezt a területet nézem végig úgy döntöttem. Már kifelé menet látok bakokat, de még semmi fény. Első helyen kukoricás zsélén hívok, előttem csörömpöl az őz, de nem akarja kidugni a fejét. Ahogy továbbhaladok a kaszálóra kint egy bak sutákkal. Ráhívok, elindul, de nem felém, hanem elfelé. Na  mondom ezt jól behívtam! :) Pár métert haladok mikor bakot látok az ellenkező irányba a tarlón. Behúzódok a legelő és a tarló közötti vízelvezető csatornába, és onnan szólítom meg. Bakom szépen felkapja a felé, majd határozottan elindul. Jön vagy 50 métert, de bevált a kukoricába, majd eltűnik. Hiába hívom, nem bukkan fel. Ahogy egyszer hátra fordulok, látom, hogy az első hívásnál elfutó bak jön befelé a hívásra. Elég hihetetlen, de szépen végigjön!




Már látom, hogy a tegnap behívott bakocska a delikvens. Szépen körbejár, próbálom jó pillanatban elkapni, mert oldalfényeim vannak.





Miután elballag folytatom a hívást, de  aszerencse nincs mellettem. Gombnyársas bakot találok, ami nem reagál a sípra, majd egy félszárút se sikerül a sutájával közelebb csalnom. Hazafelé menet átlép még előttem 1-2 bak az úton, de érdemi fotót már nem tudok készíteni. Hamar elromlanak a fények, szerencsére a kis bak, itt is még viszonylag szép fényekben érkezett.


Nem tudom lesz e még időm ezen a részen hívni, de ha igen, mindenképpen beszámolok róla...

2 megjegyzés: