2016. január 6., szerda

HaHÓ!

A szürke ünnepek után január első hetére, sajnos a szabadidő után, megérkezett végre a hó! Mivel tartalékoltam szabadságot, így másnap már a lesben gubbasztottam! -13 fok reggel, jó lesz ez! Előző este, feleségem nagy örömére, bevittem egy csontáfagyott mezei nyulat a garázs elöl a házba, hogy olvadjon ki... ezen sasnak kell ülni! :) Megérkezek, még sötét van. A szűz hó szépen elfed mindent. A csali rókát nemigen ismerni fel a hó alatt. Kirakom a csalit, és bevackolok a bunkerbe. Leszsákban, pár réteg thermo ruhában nincs hideg... ezt az időt szeretem.
Ahogy világosodik cserregnek a szarkák, ekkor látom mennyire ideális minden. Kissé borult az égbolt, szűrt fény, mindent derít a hó.
Első látogatók a szarkák, mint mindíg.



Berepül egy szajkó is, pedig itt ritkán látok...


Ezután pedig... hosszú üres órák... nem értem mi a baj! Pár őz mozgott előttem, majd zúgás, elvonulnak. (utólag kiderült, egy vadász autózott el a lesem mögött, valószínűleg ezért volt olyan üres a tánctér). fél 11 körül végre megmozdul valami. A kergetőző víjjogó ölyvek megérkeznek. Gyorsan egymásnak is ugranak! Ez már döfi, végre akció!




Jönnek mennek, birtokba veszik a beszállókat és a kaját is...










Folyamatosak az összetűzések. Összesen heten vannak. Egész közel a karvalynak szánt beszállóra is felül egy. Portréra is vágok belőle.







A képek nagyrésze vágatlan. Közben néha még rákezd a havazás is... de szép ez... Tél!


Délelőtt kijövök, délután más a program. Maradni kellett volna még, de ez már így alakult. A sas nem jelentkezett, pedig többször látom a lesből is.
Pár dokuképpel megmutatnám őket, akiket 2. éve próbálok lecsalni.

Tavaszi a kép az öreg parlagiról:



Párja pedig a lesből fotózva, jó messziről:


Lgutóbb feltűnt 2 fiatal példny is, valószínű az előző évi fészekaljuk:


Együtt termikeltek az öregekkel:



A 2004es fészekalj is egy ideig a területen volt. Az akkori jégmadaras lesem mellé jártak reggelente napozni a felkelő nap fényében:




Róluk lenne szó, rájuk megy ki a játék! Remélem idén összejön! Kinézek az ablakon és szakad a hó!!! Most lenne jó kint ülni... Ahogy időm engedi indulok is...

2 megjegyzés:

  1. szia Lesi!
    vagány történet, pláne az a rész mikor bevitted a nyulat a lakásba, mintha magamat látnám! ;-)

    VálaszTörlés