2014. augusztus 6., szerda

Bakok innen-onnan...

Megy az üzekedés, mindenfelé próbálkozok hívással, amerre megfordulok, kisebb nagyobb sikerekkel, azonban az igazi ugró bak fotó még várat magára... Volt ami túl közel bukkant fel a 5,6/400-nak, volt amit a fedett terep miatt nem tudtam megfotózni.
Ime 1-2 kép az elmúlt pár napból:




Tegnap délután vendégségbe mentem mentoromhoz Sanyihoz, megnézni az ő "vadászterületét". Őz tekintetében egy paradicsom a terület. Kultúrák, napraforgók, kukoricák, tarlók, köztük nádfoltok, fasorok, és őzek mindenfelé. Először gondoltam minden őzet dokumentálok, de hamar letettem róla, mivel a kocsiból kifelé menet már legalább 10 őzet láttunk. Párosok kergetőztek, keresőbakok szaglászták a mezőt, elfektetett gidák minden fasoron.
Először egy kergetőző párost próbáltunk az objektív elé csalni, de a suta rá se hederített a gidahangra, ezt ott egyébként tapasztaltam egész délután, pedig felénk ha kocsiból ráhívok a sutára, szinte elüt, úgy szalad a gidahangra!



Ahogy hívunk, fiatal bakocska sétál ki az egyik bokosból, és közeledik, azonban nem várjuk meg, indulunk tovább.


A tarlón kergetőző pár keveredik elénk. A suta lefekszik, a bak strázsál mellette. Rácserkelünk, sípra rá se hederítenek, hiába csillogtatjuk mindketten őzhívó tudományunkat. Közben sajnos beborul, úgyhogy ugrik a szép naplemente esélye.





Miután észrevettek minket, odébbállnak. Kereső bakot látunk meg messze a tarlón, ráhívunk. A bak felkapja  a fejét és futás befelé... ezaz.. Magányos suta álldogál a bak meg közöttünk, sejtettük, hogy ez nem a legjobb nekünk, hát nem is lett az. A bak mikor eléri a sutát, egy rövik szaglászás után már a hátán is van...pfff


Percekig néztük őket, a bak többet volt két lábon mint négyen, de sajnos messze! Köszönhet nekünk egy jó délutánt! :)
Továbbállunk. Egy csík kukoricán és nádon átjutva lucernás szélére érkezünk. Elkezdünk hívni, két bak bukkan elő, egy törött szárú, és egy fiatal legény. Sanyi hív, a bak tétova, visszalép a napraforgóba. Elkezdek én hívni, hátha az én sípom jobban tetszik, és már repül is a bak felénk...




Az agancs mechanikai sérülés eredménye. Szépen beszaladt a bak, azonban valahogy nem tetszenek a képek, nem tudom még, mit csináltam rosszul.
Miután elmentek előre nyomulunk, a kisebb bak is előbukkan a hívásra, de gyanús vagyok neki, nem mer tovább jönni.



Átlépünk egy másik kaszálóra, repce árvakelésre. Bak csipeget kint a sutájával. Nagyon sötétedik, fény szinte semmi, vihar közeleg. Azért még megpróbáljuk elcsalni a legényt, el is jön!


Iso 1600, f/5,6, -1 exp, és mindössze 1/60s záridő kézből, hát meg is látszik! :)


Ez volt az utolsó kép. Találtunk még bakot hazafelé ballagva is, de már nem foglalkoztunk vele, ígyis az utolsó párszáz métert már futva tettük meg az autóig, ugyanis akkora jégeső, felhőszakadás érkezett meg, amilyenben már régen volt részem! Talán ellátogatok még az őzek hazájába az üzekedésbe, ha sikerül! Köszönöm a lehetőséget Sanyi! Folyt. köv. a saját területemen egyenlőre.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése